Китайският лидер Си Дзинпин изрази думи на подкрепа за зърнената сделка и нейното продължаване,

...
Китайският лидер Си Дзинпин изрази думи на подкрепа за зърнената сделка и нейното продължаване,
Коментари Харесай

Зеленски: Си Дзинпин ни подкрепя за зърнената сделка

Китайският лидер Си Дзинпин изрази " думи на поддръжка " за зърнената сделка и нейното продължение, съобщи украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си послание на 26 април.

" Много е значимо, че Китай споделя нашите възгледи за свободата на корабоплаването и търговията ", добави той. Зеленски беседва със Си Дзинпин в сряда за първи път от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Сключеното с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция съглашение за зърното, подписано за първи път през юли 2022 година, е от първостепенно значение за преодоляване на внезапното повишаване на цените на храните в международен мащаб. Украйна е главен експортьор на пшеница, слънчогледово олио и други хранителни артикули.

Откакто предишното лято беше контрактувана договорката за експорт на украинско зърно през черноморските пристанища, Украйна е изнесла 28,7 млн. тона, от които 6,7 млн. тона са отишли в Китай.

На 18 март министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков разгласи, че договорката за зърно е удължена с още 120 дни въпреки заплахите на Русия, че няма да се съгласи да я удължи. Сделката може да бъде продължена единствено в случай че всички участващи страни реализиран съглашение.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изпрати писмо до съветския деспот Владимир Путин с предложение за удължение на съглашението. Външният министър на Русия Сергей Лавров обаче съобщи, че прогрес няма.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР